HTML web sajtovi

html web sajtovi

HTML spada u najjednostavniji oblik web sajtova. Ova jednostavnost omogućava laku integraciju multimedijalnih i interaktivnih elemenata pa se po izgledu, delom i po funkcionalnosti ne moraju mnogo razlikovati od ostalih programerskih rešenja.

Uprkos korišćenju atraktivnih aktivnih elemenata kao što su npr. aktivni navigacioni meniji ili slideshow, za HTML sajtove se kaže da su statični zato što promena sadržaja nije moguća bez izvesnog programerskog znanja. Zbog toga ovakvi sajtovi nisu najbolje rešenje ukoliko imate potrebu za čestom izmenom sadržaja. Web sajt koji je urađen u HTML i XHTML programskom kodu je dobro rešenje i za SEO optimizaciju web sajta čime postaje čitljiv za pretraživače. Može se kombinovati sa drugim programskim alatima što doprinosi njegovoj atraktivnosti i interaktivnosti.

Web dizajn koji prati izradu HTML sajta može biti vrlo moderan i zato ga ne treba potcenjivati. Implementiranjem dinamičkih elemenata na HTML sajt, postižemo zadovoljavajuće efekte, željene forme kao što su: anketa, vremenska prognoza, online kontakt, kursna lista, sat, datum...

Ostale prednoste statičkog web sajta je relativno brža izrada, manji tehnički zahtevi za hosting jer nema potrebe za korišćenjem MySQL baza niti elemenata koji zahtevaju kompleksnije zahvate na sajtu, veća otpornost na hakerske napade, laka izrada backup rezervnih kopija, portabilnost. Cena izrade statičkog sajta je nešto niža u odnosu na dinamičke upravo iz navedenih razloga.

Nedostaci statičkog web sajta su, nemogućnost samostalnog klijent ažuriranja putem web interfejsa, nemogućnost pretrage sadržaja strane na samom sajtu i druge manje važne osobine.